Aquanura, niet te missen!

Hoogtepunt

Aquanura is voor ons één van de hoogtepunten van een dag in de Efteling. Wanneer je in de ochtend het park binnen komt kun je vaak al een voorstukje zien van wat er in de middag en avond gaat gebeuren. Soms denken mensen dat ze hiermee alles al gezien hebben, maar daarin vergissen ze zich. Wat ons betreft geldt: zonder Aquanura is een dag Efteling niet compleet!

Sinds 2012 bestaat de Aquanura show in het park. Ter ere van het zestigjarig bestaan van de Efteling werd het aangelegd in de voormalige roeivijver aan het begin van het park, naast Fata Morgana. Iedere show duurt 12 minuten en wordt minstens één maar vaak meerdere keren per middag of avond uitgevoerd.

De show

Aan het eind van de dag gaan veel mensen weer naar huis. Onderweg naar de uitgang kom je dan, ofwel over de Pardoes Promenade ofwel vanaf het Fata Morganaplein, langs de Vonderplas waar Aquanura plaatsvindt. Er zijn vier plaatsen waar vandaan je de show kunt bekijken: de kademuur bij Fata Morgana, de vlonder en het wandelpad langs de treinbaan aan de kant van het Steenbokplein, de vlonders langs de zijkant van het Efteling theater en tot slot de vlonder bij het Dwarrelplein waar je de Efteling binnen komt.

De show begint met een korte introductie. Een damesstem vertelt over het sprookje van de prinses en de kikker met de gouden bal. Een sprookje dat ook op het Herautenplein in het Sprookjesbos terug te vinden is. Sinds ik weet dat deze stem niet van zomaar een Efteling medewerker maar van Mies Bouman (bekend van tv), stoor ik me niet meer zo aan de Engelse uitspraak.

Er zijn drie verschillende shows van Aquanura: de eerste en tweede symfonie en de dj Tiësto versie. Meestal wordt de tweede symfonie uitgevoerd. Dit is wat mij betreft ook de mooiste versie, met veel gevoel voor drama en emoties. De eerste symfonie is wat lieflijker, klassieker en meer standaard. De tweede symfonie heeft meer dramatische overgangen en is nog spectaculairder dan de eerste. Vooral het einde is prachtig! De Tiësto versie spreekt wat minder aan. Terwijl bij de oorspronkelijke versies de muziek de fonteinenshow aanvult, staat hier de fonteinenshow in dienst van de muziek. Door middel van kleuren en watereffecten wordt getracht de muziek weer te geven. Hierdoor staan muziek en watershow wat meer los van elkaar en komt het gevoel dat je, zeker bij de tweede symfonie, wel krijgt niet goed naar boven.

Techniek

De Aquanura show is een knap staaltje techniek, zoals eigenlijk alle attracties in de Efteling dat wel zijn. In het water liggen zo’n 200 sproeiers en zo’n 800 spots die worden aangedreven door grote compressoren en kilometers elektra. Wanneer je de show in het donker bekijkt, zie je dat de mooi vormgegeven lantaarnpalen die langs de vijver staan, dienst doen als draaiende spots die vanaf de kant de waterpartijen verlichten. Je kunt de show wat ons betreft het beste bekijken langs één van de lange zijden van de vijver, dus bij het Efteling Theater of langs de spoorbaan. Op die manier komt het effect van de slingerende hogere stralen het beste tot z’n recht.

Al met al is Aquanura een waardige afsluiter van een dag Efteling. Alle hoogtepunten worden passeren door middel van de muziek nog een keer de revue. Met als ultieme knaller Aquanura zelf. Mis dit niet!

Aquanura Tiesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *