2 Januari – Januari is vooruit kijken

Januari is de eerste maand van het jaar op de Gregoriaanse kalender. De naam is afgeleid van de Latijnse woorden “mensis Ianuarius”, de maand van Janus. Janus wordt in de Romeinse mythologie gezien als de god van transities, maar ook als de god van het begin en het einde. Hij wordt afgebeeld met twee gezichten: terugkijkend naar het verleden maar tegelijkertijd vooruit kijkend naar de toekomst. Vanwege deze eigenschappen werd Janus aangeroepen aan het begin van het zaai- en oogstseizoen, maar bijvoorbeeld ook bij huwelijken en geboortes. Men geloofde dat hij kon helpen bij overgangen van de ene naar de andere fase of situatie.

Driekoningen

Deze eerste week van januari is onderdeel van de 12 dagen na Kerstmis die eindigen met het driekoningenfeest. In het Christendom wordt gevierd dat Jezus op aarde kwam en de dat de drie wijzen (Caspar, Balthasar en Melchior) dit wereldwijd bekend maakten. Het feest wordt ook wel Epifanie genoemd dat ‘lichtverschijning uit de hoge’ betekent. Deze ‘verschijning’ kan duiden op de ster die de drie wijzen (of koningen) volgden om uiteindelijk bij de stal in Betlehem aan te komen, maar ook op het begin van het lengen van de dagen na 6 januari. Het licht gaat letterlijk meer schijnen. Het vieren van het driekoningenfeest gaat gepaard met kinderen die verkleed als koningen met lampionnen of een ster op een stok langs de deuren gaan (vergelijkbaar met Sint Maarten). Ook wordt er driekoningentaart gegeten.

Januari is al met al een periode van bezieling. Na het terugkijken op het oude jaar en dat wat geweest is gaan we onze blik vooruit richten naar het nieuwe jaar. Als gevolg van de winterzonnewende zullen de dagen langzaamaan weer langer gaan worden, maar deze eerste dagen van januari blijft de lengte van de dagen vrijwel constant. Een tijd voor bezinning en stilstaan nu de feestdagen van december voorbij zijn. Maak rust en ruimte in je huis en in je hoofd. Van daaruit kun je na gaan denken over wat je van dit jaar verwacht en wat je wensen zijn. Zoeken naar de bedoeling, een passie die van binnenuit komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *